In elke ruimte de passende uitvoering

Luchtafvoersysteem
Het luchtafvoersysteem zuigt de damp aan en filtert met behulp van het vetfilter de vetdeeltjes uit de lucht. De gefilterde lucht wordt via een afvoerbuis vanuit de keuken naar buiten geleid. De gefilterde afvoerlucht verwijdert ook geurtjes en overtollige luchtvochtigheid uit de keuken. Om de lucht naar buiten te leiden, is voor een dampkap met luchtafvoer een muurdoorvoer of een dakafvoer nodig. Tegelijkertijd moet verse lucht worden aangevoerd, bijvoorbeeld door een open venster. Een luchtafvoerdampkap is vooral aan te bevelen boven een gaskookplaat en bij veelvuldig gebruik van friteuse, grill of wok. Dan komt namelijk veel hitte, vet en wasem vrij, die met een afzuigkap met luchtafvoersysteem het effectiefst worden verwijderd. Bovendien wordt de gaskookplaat door de noodzakelijke aanvoer van lucht tegelijkertijd van zuurstof voor de verbranding voorzien.
Luchtafvoersysteem met externe ventilator
Het luchtafvoersysteem is ook mogelijk in combinatie met een externe ventilator die buiten de dampkap, bijvoorbeeld in de buitenmuur of in het dak, kan worden geïnstalleerd. Door de externe montage komt de ventilator op een locatie waar hij minder geluidsoverlast geeft. Het geluid van de dampkap zelf wordt op die manier tot een minimum beperkt. Voor een duidelijke geluidsreductie is een afvoerleiding van minimaal 5-7 meter aan te bevelen. Of er bij u een externe ventilator kan worden geplaatst, hangt af van de situatie in uw keuken, van de uitvoering van de afvoer en van de dampkap.
Circulatiesysteem
Dampkappen met een circulatiesysteem zuigen de damp op en filteren de vet- en geurdeeltjes uit de lucht. De gereinigde lucht komt weer in het vertrek terug. Op die manier ontstaat luchtcirculatie in een afgesloten ruimte. Voor circulatiedampkappen zijn geen afvoerleidingen, muurdoorvoeren of dakafvoeren nodig. Daardoor is de montage in vergelijking met afzuigkappen met luchtafvoersysteem eenvoudiger en vaak ook de enige mogelijkheid (bijvoorbeeld in flats). Voor gebruik boven een elektrische kookplaat is een circulatiedampkap prima geschikt. Boven een gaskookplaat, waar veel warmte ontstaat, kunt u beter een dampkap met luchtafvoersysteem installeren.
Kenmerken afhankelijk van het model, afbeelding dient als voorbeeld