Kruidnagels

Kruidnagels Adobe Stock

Kruidnagels

De kleine gedroogde bloemknoppen van de kruidnagelboom behoren tot de weinige natuurlijke aromatische kruiden die iets speciaals meegeven aan zowel zoete als hartige gerechten.

Ze worden gebruikt in glühwein en punch, zoete gerechten, koeken en cakes, maar ook in stoof- en wildgerechten, sauzen en vele verschillende soorten worst. Hun zoete, kruidige aroma en licht hete smaak voegen een karakteristiek accent toe aan het Griekse gerecht stifado, Indiase curry’s en Duitse peperkoek.
Kruidnagelbomen groeiden oorspronkelijk alleen op de Malukse eilanden, die nu deel uitmaken van Indonesië. Toen de Nederlanders in de 17e eeuw de eilanden veroverden en de kruidnagelproductie overnamen, verplaatste de Verenigde Oost-Indische Compagnie¸ een bloeiende onderneming in die tijd, de teelt naar het eiland Ambon. Het bedrijf vernietigde alle kruidnagelbomen op de overige eilanden en wist twee eeuwen lang met geweld haar lucratieve monopolie over de productie en handel in kruidnagels te behouden.
Het gehalte essentiële oliën in kruidnagels (Syzygium aromaticum) kan wel tot 15 procent bedragen, meer dan bij de meeste andere gedroogde kruiden.
De gesloten bloemknoppen worden zorgvuldig met de hand geplukt, in water gekookt en vervolgens in de zon of boven een vuur gedroogd. De bloemknoppen zelf hebben de meest intense smaak, terwijl de steeltjes gewoonweg bitter zijn.
Kruidnagels zijn gewoonlijk een tot twee centimeter lang en moeten altijd vlak voor het gebruik worden gemalen, anders verdampen de essentiële oliën snel.
Kruidnagels van goede kwaliteit drijven of staan rechtop in water, terwijl inferieure exemplaren door hun lagere oliegehalte naar de bodem zinken.
Als kruidnagels in een luchtdichte pot en op een droge, donkere plaats worden bewaard, kunnen ze hun aroma enkele jaren lang behouden.
Kruidnagels zijn ook een oud huishoudmiddeltje tegen kiespijn en slechte adem.