Skrei

Skrei Norwegian Seafood Council (NSC)

Skrei

Het stevige witte vlees van deze vis is alleen vers beschikbaar van begin januari tot eind april. In deze periode varen de kleine vissersboten vanaf de Noorse haven Lofoten.

De Atlantische kabeljauw (Gadus morhua) behoort tot de familie der Gadidae en bereikt de geslachtsrijpheid tussen de twee en vier jaar. Maar alleen kabeljauw van ongeveer vijf jaar oud die in de winter voor de kust van Noorwegen wordt gevangen, mag skrei worden genoemd. De naam komt van het Noorse woord skride, dat ‘zwerven’ betekent. En dat doen deze vissen ook echt. Als ze in de zeeën rond Lofoten in het noordwesten van Noorwegen aankomen, hebben ze net een reis van ongeveer 600 kilometer afgelegd. Ze zwemmen vanuit de diepten van de Barentszee aan de rand van de Noordelijke IJszee naar de Noorse kust om daar te paaien.

Bepaalde skrei mag echter niet worden gevangen en er moeten specifieke methoden worden gebruikt. Het is belangrijk dat de vissen de geslachtsrijpheid hebben bereikt, met andere woorden, dat ze ongeveer vijf jaar oud zijn en tussen 60 en 120 cm lang zijn. De vis mag alleen worden gevangen met kleine vissersboten en trawlers. De vangstquota zijn beperkt en er mag alleen worden gevist met de lange lijn en hengels. Het gebruik van netten is verboden.

Bovendien moet de skrei na de vangst worden verbloed, binnen 12 uur worden verpakt en op ijs worden vervoerd op een temperatuur tussen nul en vier graden Celsius. Er worden regelmatige controles uitgevoerd op zee en in de verwerkingsfabrieken aan land. Dit alles gebeurt om een goede reden. Ongeveer 20 jaar geleden nam de hoeveelheid kabeljauw in het gebied plotseling sterk af. Noorwegen ontwikkelde een duurzaamheidsconcept met als doel het bestand weer op te bouwen. Het was het eerste land dat een dergelijk beleid introduceerde, en het concept wordt nu wereldwijd als model gebruikt.

Hoogwaardige skrei uit Noorwegen is herkenbaar aan een kwaliteitslabel dat de overeenstemming met alle regels garandeert. Of u de vis nu pocheert, stoomt of bakt, skrei is zeer smaakvol en behoudt zijn unieke karakter, zelfs in combinatie met gekruide sauzen. Met name de lever, kuit, tong en wangen gelden als ware delicatessen.

(Rainer Meier)