Amarone

Amarone Masi Agricola

Amarone

In de Italiaanse streek Valpolicella wordt al meer dan 2000 jaar een unieke wijn gemaakt van gedroogde druiven.

De wijn ruikt en smaakt naar zwarte kersen en rijpe pruimen, in rum bewaard fruit en warme vruchtenvla. Hij voelt fluwelig op de tong en verwarmt lichaam en ziel. Een wijn als een monument uit de oudheid, een oude, handgemaakte leren fauteuil of een literaire klassieker. Amarone kan worden gedronken als aperitief, digestief of bij de maaltijd. Het bijzondere karakter van de wijn is te danken aan de unieke herkomst en productiemethode.

Amarone wordt uitsluitend gemaakt van de inheemse rode druivensoorten Corvina, Corvina Veronese, Rondinella, Molinara en Oseleta en wordt alleen geproduceerd in de streek Valpolicella Classico (ten noorden van Verona en ten oosten van het Gardameer) in de regio Veneto in Italië. Na het plukken en vóór het persen worden de rijpe druiven drie of vier maanden lang op bamboematten of houten frames gehangen in speciale schuren of zolders met een goede ventilatie. Tijdens dit rijpings- en droogproces, dat in Italië bekend staat als appassimento, verliezen de druiven 60 procent van hun gewicht (voornamelijk water), maar het suiker-, zuur- en smaakgehalte neemt toe. Vanaf medio december worden de druiven voorzichtig geperst. De most fermenteert tot wel 50 dagen in roestvrijstalen tanks of houten vaten en wordt dan tot zes jaar bewaard in houten vaten om te rijpen. Amarone DOCG kan pas vanaf twee jaar na de oogst in flessen worden verkocht. Hoewel jonge Amarone goed smaakt (grove textuur, vol van aroma en tannines, met jeugdige uitbundigheid en de geur van overrijp fruit, zoals kersen en pruimen), ontwikkelt de wijn zijn ware karakter pas na elf tot dertien jaar. Hij wordt dan fluwelig, subtiel en elegant. De primaire fruitaroma’s verdwijnen naar de achtergrond en de smaak wordt gedomineerd door kruiden, koffie, cacao en kaneel. Met maximaal zeven gram restsuikers en een alcoholgehalte tot 18 procent is Amarone zeker niet zoet te noemen. De naam is afkomstig van het Italiaanse woord amaro, dat ‘bitter’ betekent, maar een echt goede vijftien jaar oude Amarone, bijvoorbeeld uit Masi, smaakt verre van bitter. Integendeel, de wijn is rijk aan extracten, zacht en complex.

Enkele bewaartips: zoals elke uitgelezen rode wijn moet Amarone in het donker worden bewaard, op een plaats waar hij niet wordt blootgesteld aan trillingen of geuren, bij een constante temperatuur van 12 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 70 procent. De beste locatie is natuurlijk een wijnbewaarkast, waarin de temperatuur en vochtigheidsgraad constant blijven. Een geïntegreerd actief koolstoffilter voorkomt het binnendringen van externe geuren of stof tijdens het luchtuitwisselingsproces.

(Rainer Meier)