Oranje – de nieuwe kleur voor wijn

Nieuws orange-wine

Oranje – de nieuwe kleur voor wijn

Oranje wijnen zijn de nieuwste trend onder bevlogen wijnmakers. Het zijn witte wijnen die een lange periode zijn gefermenteerd met de most, net zoals rode wijnen. Dit werd vroeger ook zo gedaan.

De amberkleurige wijn glanst in het glas en heeft de geur van rozenblaadjes, lychees en amandelen. In de mond geeft de wijn de smaak van sinaasappelschil en tannines, met een vleugje salie. En dat bij een witte wijn? De smaak is fris, maar waar is de vertrouwde zurige toets van witte wijnen die doet denken aan citrusvruchten, kruisbessen of knapperige appels? Deze rode Traminer uit 2011 – ‘rood’ verwijst naar de kleur van de druivenschillen – van Weingut Heinrich in Gols in de Oostenrijkse deelstaat Burgenland is eigenlijk een witte wijn, maar eentje die 18 maanden met zijn eigen gist in gebruikte eiken vaten is gerijpt en die voor het bottelen niet werd gefilterd.

Witte druiven worden normaal gesproken zeer voorzichtig geperst en daarna wordt alleen de most gefermenteerd in stalen vaten. Het resultaat is het soort witte wijn waar we aan gewend zijn, met primaire aroma’s van citrusvruchten, zure bessen, appels en peren. Oranje wijnen daarentegen worden net zo gemaakt als rode wijnen. Ze fermenteren wekenlang met de schillen in de most, omdat de beste bestanddelen – de kleur, het extract en het looizuur – in de schillen zitten. Dus waarom wordt hetzelfde proces niet voor witte wijnen gebruikt? Sommige wijnmakers besluiten zelfs om geen zwavel toe te voegen. Daardoor hebben sommige oranje wijnen een zeer specifiek aroma van benzine of teer, zelfs als ze nog heel jong zijn. Experts beschrijven deze wijnen als ‘geoxideerd’.

Eerste pogingen in Friuli
De nieuwe opkomst van de ouderwetse wijnen begon in 2001 in de Italiaanse regio Friuli. Wijnmaker Josko Gravner liet zijn witte wijnen fermenteren met de most, eerst zeven maanden lang in grote vaten en vervolgens in amfora’s. Daarna werden de wijnen drie jaar in eikenhouten vaten bewaard. De resulterende wijn had een aroma van gedroogde bloemen en smaakte naar stoofappelen, olijven en zoethout.

Hoewel het experiment op een financiële ramp uitliep, vielen de oranje wijnen wel op in Italië, sommige delen van Oostenrijk, het zuiden van Frankrijk en in Spanje. Oranje wijnen raakten erg in trek in Slovenië, Kroatië, Hongarije, Georgië en in Istrië, het schiereiland in de Adriatische Zee waar de bodem rood is. Hier produceren de wijnmakers Giorgio Clai en Mladen Roxanich organische wijnen door middel van een lange fermentatieperiode met de most, volgens de oude traditie. Het uitzonderlijke mineralengehalte in de bodem geeft de wijnen een aanzienlijk bewaarvermogen. De topwijn van Clai, de Sveti Jakov uit 2010, heeft een aroma van zoete gedroogde abrikozen. Critici in het sectormagazine ‘vinum’ proefden vleugjes toffee, karamel en citroenschil in de Antica 2008 van Roxanich en vervolgens, na zeven dagen, ‘volop rijp rood fruit, aardbeien met suiker en bouillon’. De wijn werd verkozen tot beste oranje wijn van het jaar.

Tekst: Rainer Meier