Cloudy Bay

Drankje van het seizoen Cloudy Bay

Cloudy Bay

Volgens veel wijnliefhebbers, -journalisten en -critici behoort de Sauvignon Blanc uit het uiterste noordoosten van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland tot de beste witte wijnen ter wereld.

Als u ooit een glas correct gekoelde (10 °C) jonge Sauvignon Blanc uit Cloudy Bay hebt gedronken, herinnert u zich ongetwijfeld nog de smaak: aroma’s van verse kruiden, kruisbessen, grapefruit, kaffirlimoen en citroengras, omlijst door de geur van natte stenen na een onweersbui op een zomerdag. Levendig, fris en met een ongelooflijk lange nadronk. Ideaal bij sushi, vis, zeevruchten en wit vlees.

Cloudy Bay ligt bij de monding van de rivier de Wairau in de regio Marlborough. Toen David Hohnen en Kevin Judd er in de vroege jaren 80 na een uitgebreid bodem- en klimaatonderzoek hun eerste wijnranken plantten, konden ze niet vermoeden wat een trendsettende wijn ze zouden gaan maken. Het mediterraans aandoende klimaat en de rotsige leembodem van Cloudy Bay verlenen de wijn een uniek karakter dat duidelijk verschilt van de vermaarde Sauvignon Blancs uit de Loire, die meer mineralen en zuren bevatten.

Maar niet alleen het terroir van Cloudy Bay is uniek. De methodes waarmee de wijn wordt gemaakt zijn bijzonder tijdrovend en complex: oogsten in de koele avond- en ochtenduren, voorzichtig persen en filteren, en fermenteren in gekoelde en verwarmde stalen vaten met zowel gekweekte als natuurlijke gisten.

De Sauvignon Blancs uit de Cloudy Bay-wijngaard scoren regelmatig 90 (op 100) punten bij wijncompetities. Maar in plaats van op zijn lauweren te rusten, heeft senior wijnmaker Tim Heath een ‘nieuwe’ Cloudy Bay Sauvignon Blanc ontwikkeld. De wijn heeft de naam Te Koko meegekregen, wat verwijst naar de Maori-naam voor Cloudy Bay, Te Koko-o-Kupe (Kupe was een Maori-ontdekkingsreiziger en -avonturier). Klassieke Cloudy Bay-wijnen roepen het beeld op van delicate structuren van staal en glas, terwijl Te Koko meer doet denken aan een barokschilderij uit de koloniale tijd. Aroma’s van zoete en exotische kruiden, jasmijnbloemen, rijpe citroenen, groene mango’s, noga, citroentijm en verse gember: zacht, rijk en oorspronkelijk. Perfect bij gekarameliseerde groenten, verse geitenkaas, oesters en gerechten die met salie en tijm zijn gekruid. Ga voor meer informatie naar www.cloudybay.co.nz.

Tekst: Rainer Meier