Malta en Gozo – klein maar fijn

Voedselverhalen Paul Spierenburg

Malta en Gozo – klein maar fijn

Nergens anders ter wereld staan er zo veel forten op zo’n klein oppervlak en nergens in Europa vind je oudere prehistorische monumenten. Maar er is nog een reden voor een bezoek: de hartige keuken van de eilanden.

Het uitzicht vanaf de Hogere Barrakka-tuinen over de grote haven is werkelijk verbluffend. Het panorama strekt zich uit van het ene grandioze fort naar het andere, van de gele gebouwen uit zandsteen, het ene al groter dan het andere, tot de barokke kerkkoepels van de hoofdstad Valletta en de drie steden Senglea, Vittoriosa en Cospicua. De steden zijn in de afgelopen jaren opgeknapt om klaar te zijn voor 2018, wanneer ze samen de Europese culturele hoofdstad zullen vormen. In de 16e eeuw vormde een fjordachtige baai het centrum van Malta. Ridders erkenden het strategische belang ervan en bouwden hun forten langs de oevers. De geschiedenis van eerdere ontwikkelde beschavingen gaat nog eens 5000 jaar verder terug. Ze hebben duidelijke sporen nagelaten, zoals de tempelcomplexen bij Hagar Qim en Mnajdra of het ondergrondse Hypogeum.

De oostelijke helft van Malta is verstedelijkt en vormt een opvallend contrast met het rustige westen, met zijn gemoedelijke dorpjes en zonovergoten landerijen. Wijngaarden en olijvenplantages strekken zich uit rond de citadel van Mdina, ooit het politieke en religieuze centrum van de ridders van de Orde van Sint-Jan. Het eiland lijkt uit de zee op te rijzen met zijn steile, spectaculaire kliffen. Vooral de 200 meter hoge Dinglikliffen zijn adembenemend en een ideale locatie voor een picknick! Bij “Diar Il-Bniet” vind je alles wat je nodig hebt: knapperig, rustiek brood, kaas, tomaten, augurken, wijn of Torta ohra tal-gurnata (taart van de dag), alles lokaal geproduceerd. Zelfs in de kleinste plaatsjes vind je wel een gelegenheid waar je kunt genieten van slow food of traditionele gerechten. In de oude stad van Valletta vind je bijvoorbeeld de voormalige bakkerij “Nenu”. De producten uit hun houtoven hebben werkelijk alles – Ftira! Het beleg van de platte zuurdesembroden heeft onuitspreekbare namen maar een heerlijke smaak, zoals Ta’ Gorg ir-Ragel met dunne plakjes tomaat, ricotta, spek en bonen. De keukens van Donald Conti zijn in Birgu verborgen bij “Tal Petut”. Een absolute aanrader is het gebakken konijn met gekarameliseerde uien en saus van rode wijn, johannesbrood en siroop. Johannesbroodpitmeel is een zoet poeder dat wordt gemaakt van de gedroogde vruchten van de johannesbroodboom. In het pittoreske vissersplaatsje Marsaxlokk wordt de verse vangst aan land gebracht bij de vele restaurantjes langs de promenade. Een van deze restaurantjes is “T’Anna Mari”, dat is gespecialiseerd in Siciliaanse gerechten. Bij “Jus Dine & Wine”, dat in een 400 jaar oude stadswoning in het hart van Malta is gevestigd, serveert het team onder leiding van Cyrille Darras innovatieve Franco-Mediterrane gerechten.

Volgens de legende werd Odysseus tijdens zijn omzwervingen betoverd door de nimf Calypso. Waar gebeurde dat? In Gozo. Het zustereiland van Malta is vandaag nog net zo betoverend, met attracties zoals het fijne poederzand van de Ramla-baai. Onderweg naar Gozo kom jelangs het imponerende Ggantija-tempelcomplex. Het bouwwerk is 1000 jaar ouder dan Stonehenge en behoort tot de belangrijkste Neolithische schatten van deze dwergnatie. Een andere verleidelijke attractie is “Ta’ Mena”, een gezellig restaurantje dat traditionele lekkernijen van het eiland serveert. “Tmun Mgarr” is een van de beste adressen voor vis en zeevruchten: probeer de Assaggi-schotel als voorgerecht, met carpaccio van tonijn en zeeduivel, reuzengarnalen, viskroketjes en een heerlijke vissoep die in een espressokopje wordt geserveerd.

Tekst: Kiki Baron

 

Hotels

Corinthia Palace Hotel & Spa
De Paule Avenue, San Anton
Malta
Tel.: +356/21 44 03 01
www.corinthia.com

Ta’Cenc & Spa
Triq Ta Cenc, Sannat
Gozo
Tel.: +356/22 19 10 00
www.tacenc.com

 

Restaurants

Diar Il-Bniet
Main Street, Had-Dingli
Malta
Tel.: +356/27 62 07 27
www.diarilbniet.com

Nenu The Artisan bakery
St Dominic Street 143, Valletta
Malta
Tel.: +356/22 58 15 35
www.nenuthebaker.com

Tal-Petut
20, Triq Pacifiku Scicluna, Birgu
Malta
Tel.: +356/21 89 11 69
www.talpetut.com

Jus Dine & Wine
13, Triq il-kbira, Attard
Malte
Tel.: +356/21 42 46 47
www.facebook.com

T’Anna Mari
28, Xatt is-Sajjieda, Marsaxlokk
Malta
Tel.: +356/27 44 62 11
www.tannamari.com

Ta’Mena
Ta Mena Estate, Rabat Road Xaghra
Gozo
Tel.: +356/21 55 56 99
www.tamena-gozo.com

Tmun Mgarr
Martinu Garces Street, Mgarr
Gozo
Tel.: +356/21 56 62 76
www.tmunmgarr.com