Steranijs

Ingredienten Adobe Stock

Steranijs

Met zijn zoete en kruidige aroma is de exotische steranijs een perfect ingrediënt voor kerstgebak … en het smaakt ook heerlijk in warme winterdrankjes.

Steranijs is de vrucht van de groenblijvende magnoliaboom, die tot tien meter hoog kan worden. De vruchten kunnen drie keer per jaar worden geoogst, en de jaaropbrengst van één boom kan wel 30-40 kilo bedragen.

De meeste steranijs wordt geteeld in Zuidoost-Azië en in China wordt het kruid al 3000 jaar gebruikt. Het kwam naar Europa in de 16e eeuw en bereikte de lage landen ongeveer 200 jaar later. De geur is vergelijkbaar met die van de Europese anijsplant (een lid van de familie Umbelliferae), maar steranijs is voller en kruidiger van aroma en smaak, een beetje scherp met een hint van drop. Anijs en steranijs hebben dezelfde toepassingen, waaronder die als natuurlijke remedie. Beide bevatten de essentiële olie anethol, waaraan een antibacterieel effect wordt toegeschreven. De steranijsvrucht bestaat uit zes tot tien zaaddozen die in stervorm zijn geplaatst en elk één zaadje bevatten. Het kruid wordt gemaakt door niet alleen de zaden, maar de gehele vrucht te malen. Naast peper, kaneel, kruidnagel en venkel is het een van de ingrediënten van het vijfkruidenpoeder in de Chinese keuken. Het is populair in kerstgebak en kan ook worden gebruikt om thee en rumgrog te kruiden op koude winterdagen. De fraaie, prettig geurende sterren doen het bovendien goed in herfst- en kerstdecoraties.