Bier uit Beieren

Drankje van het seizoen Bayerischer Brauerbund e. V.

Bier uit Beieren

Bier is net zo Beiers als weisswurst, blaasmuziek en het Oktoberfest. Veel mensen beschouwen het als het vijfde element.

In Beieren staat de helft van alle Duitse brouwerijen, meer dan 600. Door de populariteit van ambachtelijk bier neemt dat aantal nog altijd toe. Het belangrijkste gebied is Oberfranken, ook wel “Bierfranken” genoemd, waar ongeveer een miljoen mensen wonen en 160 brouwerijen zijn gevestigd.

Aan het begin van de 19e eeuw waren er bijna 30.000 brouwerijen in Beieren. De meeste waren kleine dorpsbrouwerijtjes die de lokale horeca van bier voorzagen. Bijna elk klooster had zijn eigen brouwerij. Met zijn reinheidswet voor bier uit 1516 heeft Beieren bovendien de oudste nog geldende voedingswarenwet ter wereld. Maar daar blijft het niet bij: Beiers bier en de bieren uit Kulmbach, Mainfranken, Reuth, Hof en München hebben de “Beschermde Geografische Aanduiding” (BGU) van de Europese Unie en mogen nergens anders worden gebrouwen. Elk bier met dit label moet op de lokale manier worden gebrouwen met voornamelijk lokale ingrediënten en moet voldoen aan bepaalde vereisten, uiteenlopend van het wortgehalte tot de kleur. Dit geldt niet alleen voor bekende variëteiten zoals lager, donker bier, Märzen/Festbier, Bock en Doppelbock, maar ook voor regionale specialiteiten zoals Rauchbier (Bamberg), Zoigl (Oberpfalz), Keller- en Zwickelbier. Het is bijna niet te geloven dat er zo veel verschillende bieren kunnen worden gemaakt met drie ingrediënten (hop, mout en water) en twee brouwprocessen (ondergisting en bovengisting).

De hop speelt een belangrijke rol en is de grote troef van Beieren. Vrijwel midden in Beieren ligt het grootste hopteeltgebied ter wereld, de Hallertau, waar meer dan 80 procent van alle in Duitsland gebruikte hopsoorten worden geteeld. Ook het hoponderzoekscentrum Hüll, waar al sinds de jaren twintig van de vorige eeuw nieuwe ziekteresistente hopsoorten met speciale aroma's worden ontwikkeld, is hier gevestigd. Tot de huidige bestsellers behoren “Mandarina Bavaria” (grapefruit, mandarijnen), “Huell Melon” (honingmeloenen, abrikozen, aardbeien), “Hallertau Blanc” (mango, kruisbessen, witte wijn), “2010/08/33” (abrikozen, passievruchten) en “2010/72/20” (zwarte bessen, bramen).

 

Meer informatie:

www.bayern-und-bier.de
www.bayrisch-bier.de

 

Leestip:

“Bier in Bayern” (Beer in Bavaria) tentoonstellingscatalogus, 360 pagina's, 24 euro, uitgegeven door het Haus der Bayerischen Geschichte, Augsburg.

 

Tekst: Rainer Meier