Altura Máxima Malbec 2012

Wijn van het Seizon

Altura Máxima Malbec 2012

De hoogste wijngaard ter wereld bevindt zich op een hoogte van 3111 meter in de provincie Salta in het noorden van Argentinië, en is eigendom van een Zwitserse wijnboer. Welke invloed heeft dat op de wijn?

Het eerste dat je ruikt als je een glas naar je neus brengt zijn stevige, rijpe bramen en pruimen, gevolgd door het aroma van de wilde kruiden die je bij een zomerwandeling door de Garrigue in Zuid-Frankrijk tegenkomt: rozemarijn, tijm, salie en een vleugje lavendel. Ten slotte ruik je een licht peperachtige braadgeur, zoals het aroma van gegrild vlees dat komt overwaaien uit een tuin in de buurt. Als je een slokje neemt, vervult de wijn de belofte van zijn aroma: het is een krachtige wijn met veel finesse, vol en complex met zijdeachtige, volwassen tannines, die alle aanwezig blijven tijdens de lange afdronk. Meer als een beeld van Giacometti dan van Rodin.

We danken deze wijn aan twee mensen en een unieke natuurlijke locatie. In 2001 kochten de oorspronkelijk uit Bern afkomstige Donald M. Hess en zijn vrouw Ursula het uit 1831 stammende landgoed Bodega Colomé, de oudste nog actieve wijngaard van Argentinië. In 2005 stelde Donald Hess de beroemde Franse wijnmaker Thibaut Delmotte, die eerder met succes in de Bordeaux en de Bourgogne werkte, aan als algemeen directeur. In 2007 werden de Malbec-ranken geplant op een hoogte van 3000 tot 3111 meter (Altura Máxima betekent maximale hoogte) op een zanderige, alluviale bodem met een hoog kleigehalte bij Molinos in de Calchaquívallei, omringd door schitterende rotsformaties en indrukwekkende cactussen. Sindsdien zijn de wijngaarden organisch beheerd, en in 2012 werden de druiven voor de eerste keer handmatig geoogst. Door het bijzonder krachtige zonlicht met hoge UV-niveaus, het lage zuurstofgehalte van de lucht en de koude nachten ontwikkelen de zeer kleine druiven een dikke schil. Na fermentatie wordt de wijn 24 maanden bewaard in vaten van Franse eiken, dat de wijn structuur geeft zonder een houtachtige bijsmaak te creëren. De Altura Máxima Malbec 2012 is in alle opzichten een topwijn.

 

Meer informatie:

www.bodegacolome.com
 

Tekst: Rainer Meier