Gemberbier

Drankje van het seizoen Brent Hofacker - stock.adobe.com

Gemberbier

Steeds meer mensen ontdekken deze pittige en kruidige drank als alternatief voor de populaire, suikerrijke merkfrisdranken.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, gemberbier is helemaal geen bier! Het is een koolzuurhoudende, alcoholvrije frisdrank.

Dat is echter niet altijd zo geweest. Toen gemberbier in de 18e eeuw in Engeland ontstond, werd het net zo gebrouwen als bier (vandaar de naam). Met een speciale gist en bacteriën werd een mengsel van water, suiker en gemberbierplanten gefermenteerd, waardoor een drank ontstond met een alcoholgehalte van ruim tien procent. De plant groeide destijds overal op de Britse eilanden. Gemberbier werd niet alleen gedronken in Engeland, het werd ook naar de Noord-Amerikaanse koloniën geëxporteerd. De drank bereikte zijn grootste populariteit vlak voor de Amerikaanse drooglegging. Er waren toen zo'n 3000 gemberbierbrouwerijen in Engeland, meer dan 1000 in Canada en ongeveer 300 in de Verenigde Staten. Daarnaast werd het bier vaak gebrouwen in thuisbrouwerijtjes. Toen alcohol verboden werd, werd de stof uit het bier gehaald – waarna ook het bier zelf verdween.

De afgelopen jaren maakt gemberbier een opleving door. Oude merken zijn teruggekeerd en nieuwe zijn ontstaan, en niet alleen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De drank is zelfs te vinden in Duitsland, waar het reinheidsvoorschrift het gebruik van de aanduiding bier voor deze gemberdrank verbiedt. Daarom wordt het product in Duitsland verkocht als “Ginger Ale”, “Spicy Ginger”, “Ginger B” of gewoonweg “drank met gemberbiersmaak”.

Tekst: Rainer Meier