Navarra

Wijn van het seizoen Getty Images/Lonely Planet Images

Navarra

Navarra in Noord-Spanje was ooit een fier koninkrijk en heeft sindsdien een wereldwijde vermaardheid voor hoogstaande wijnen opgebouwd.

De autonome gemeenschap van Navarra in het midden van Noord-Spanje wordt gekenmerkt door de steile, rotsachtige en vaak stormachtige Atlantische kust in het noordwesten, de ontelbare valleien van de Pyreneeën en de uitlopers ervan in het noordoosten, het droge stroomgebied rond Pamplona en de oevers van de Ebrorivier in het zuiden. Deze eerder feitelijke beschrijving weerspiegelt de natuurlijke wijnvariëteiten die geproduceerd worden in dit voormalige koninkrijk (824-1841).

Zelfs de Romeinen maakten wijn in Navarra. Nadat verschillende machthebbers het gebied bezet hadden met elk hun eigen voorliefde voor bepaalde dranken viel de wijnproductie voor lange tijd stil. Het was pas in de 12e eeuw dat monniken uit Cluny in de Loirestreek en Cîteaux in Bourgondië kloosters bouwden in Navarra en zo de wijnbouw nieuw leven in bliezen. Vandaag nog vinden we daar sporen van terug langs de wijnroute Ruta de los Vinos de Santiago die naast de Camino de Santiago loopt. Die laatste is wereldwijd de meest bekende pelgrimstocht door prachtig bewaarde stadjes, kerken, kloosters, paleizen en wijnkelders.

Tegenwoordig strekken de vijf wijnbouwgebieden van Navarra zich uit over 15.280 hectaren ten zuiden van Pamplona. De regio produceert voornamelijk (70%) sterke, smaakvolle rode wijnen uit de oude, Spaanse druivensoorten Tempranillo en Grenache, alsook hedendaagse Franse variëteiten zoals Cabernet Sauvignon en Merlot. Ongeveer 25% bestaat uit frisse en fruitige roséwijnen (Rosado of Clarete) en ongeveer 5% zijn droge witte wijnen met zoete toetsen op basis van Chardonnay- en Viuradruiven, en zoete Moscatelwijnen.

De wetgeving inzake wijn in Navarra is een van de meest vrije wetgevingen in Spanje. Daarom vind je er ook bijna alle soorten wijn: cépages en cuvées in elke mogelijke combinatie, fantastisch oude plattelandswijnen en moderne designerwijnen, wijnen op basis van tot wel 70 jaar oude ranken en wijnen gemaakt van 3 jaar jonge ranken. Het gamma aan rode wijnen varieert van jonge, scherpe zwaargewichten tot Gran Reservas afkomstig van één wijnlandgoed (Pago in het Spaans), tot wel 36 maanden gerijpt in het hout en die pas drinkbaar zijn na tien jaar. Wanneer de wijnen gerijpt zijn, laten ze echter veel Bordeauxwijnen achter zich als het op elegantie, complexiteit en zachtheid aankomt. Jammer genoeg worden veel witte wijnen ook geproduceerd in barriques, waardoor hun fruitige smaken vaak verloren gaan. Er is echter veel op til: een ongelofelijk aantal hoogopgeleide vrouwen werken in zowel bodegas in familiebezit als coöperatieve ondernemingen. De wijn zit steeds minder lang in de vaten en er worden steeds vaker oude druivensoorten opnieuw aangeplant. Het grote voordeel hiervan is dat steeds meer van deze wijnen geëxporteerd worden en dus verkrijgbaar zijn buiten Navarra. 

Tekst: Rainer Meier

Meer informatie kan je online vinden op navarrawine.com (Spaans, Engels, Duits)