Realistische idealist

Realistische idealist

Realistische idealist

Het is een man met vele gezichten: musicus en filmmaker, professionele poker- en golfspeler. Momenteel bezit Dieter Meier honderd polopaarden, is hij grootgrondbezitter en exploitant van een biologische rundveefokkerij en een schapenfarm, verbouwt hij biologisch soja, lijnzaad en mais, en is hij eigenaar van een biologische wijngaard - en dat alles in Argentinië.

In Zürich is hij eigenaar van het restaurant 'Bärengasse' en van een delicatessenwinkel met eigen producten die dezelfde naam heeft als zijn Argentijnse wijngaard: 'Ojo de Agua' (oog van water).

"Zodra ik iets perfect beheers, moet ik met iets nieuws beginnen." Meier ziet zichzelf als bergbeklimmer omdat hij altijd onbekende toppen wil bedwingen om zo onbekende kanten van zichzelf te ontdekken. "Ik ben idealist zolang ik het me kan veroorloven. En ik zorg dat de idealist in mij de realist voldoende ruimte laat."

Dieter wil oenologie verbinden met ecologie, de natuur respecteren en het product verfijnen, en op basis van die ideeën maakt hij in Alto Agrelo in de Argentijnse regio Mendoza van de Malbec- en Cabernet-Sauvignon-druif wijnen met een uniek karakter. 'Zonder inspanning geen genot' is zijn motto. Want je kunt alleen genieten van wat je begrijpt en herkent. Dit gaat op voor een strijkkwartet van Beethoven, maar ook voor de wijn en die smaakt naar druiven, vers fruit en een vleugje hout.

Alto Agrelo wordt beschouwd als het beste wijnbouwgebied van Mendoza. Veel grote producenten kopen hier hun druiven en zijn zelfs gevestigd in de regio. De droge, stenig-zandige bodem is uitzonderlijk rijk aan mineralen die in de loop van miljoenen jaren zijn afgezet door het smeltwater van de Andes.

Het smeltwater vult ook de rivieren en ondergrondse meren waarmee de wijnboeren hun wijnbergen irrigeren. Zonder irrigatie zou er niet veel groeien in de kurkdroge omgeving. Het is de behoedzame druppelsgewijze watervoorziening die de regelmatige kwaliteit van de druiven garandeert.

Momenteel zijn drie biologische wijnen uit het jaar 2009 van Dieter Meier verkrijgbaar in Duitsland: 'Puro Corte', 'Puro Corte d’Oro' en 'Puro Malbec'.

Tekst: Rainer Meier

Ojo Devino