Vinho verde - de lichte Portugees

Vinho verde

Vinho verde - de lichte Portugees

Stilletjes heeft de witte wijn uit het noordwesten van Portugal zich ontwikkeld van saai massaproduct tot de ster onder de lichte, verfrissende wijnen.

Tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw kwamen uit het grootste Portugese wijngebied, dat loopt van Spanje tot de rivier Douro, voornamelijk lichte, mousserende rode wijnen. Inmiddels is de verhouding precies andersom. Ongeveer 85 procent van alle vinho verde is tegenwoordig witte wijn.
Deze wijnen passen ook veel beter bij het klimaat dat wordt bepaald door gebergte, rivierdalen, de Atlantische Oceaan, de overvloedige regen in de winter en het voorjaar (gemiddeld 1.200 mm per jaar) en de droge en warme maanden in de zomer en herfst. Een tapijt van groen bedekt de nauwe dalen en vlakten tot aan de zee.

Het teeltgebied Vinho Verde werd al in 1908 wettelijk vastgelegd en sinds 1959 is er zelfs een garantiezegel. Tegenwoordig beslaat de Vinho Verde DO 21.000 hectare wijngebied, 129.000 wijnbergen, 47 druivensoorten, 25.500 wijnboeren en 600 bottelbedrijven die jaarlijks circa 85 miljoen liter wijn produceren en naar 80 landen exporteren.

Hoe slagen de wijnboeren in Vinho Verde erin om zulke lichte en fruitige wijnen met een alcoholgehalte van 11% te produceren? Dit komt vooral door de gebruikte druivensoorten die ook als ze rijp zijn een hoge zuurtegraad hebben. Veel druivensoorten zijn autochtoon en groeien alleen in het noorden van Portugal.

Een andere oorzaak voor de fruitige frisheid is dat vinho verde geen malolactische gisting doormaakt waarbij appelzuren worden omgezet in melkzuren en koolstofdioxide en de zure smaak wordt verminderd.

Zo komt het dat de ideale witte Vinho Verde D.O. de smaak van citrusvruchten en groene appelen heeft die afhankelijk van de gebruikte druivensoort wordt begeleid door het aroma van ijsbonbons, kiwi, maracuja, ananas en mineralen.

De klassieke Vinho Verde D.O. is een cuvée van meerdere druivensoorten, zoals Alvarinho, Arinto, Avesso, Azal, Batoca, Loureiro en Trajadura. Inmiddels wordt ook vinho verde van één druivensoort gemaakt, bijvoorbeeld alleen van Loureiro- of Alvarinho-druiven. Deze wijnen zijn meestal complexer, met aroma's van exotische vruchten, hebben een lagere zuurtegraad en meer restsuiker.