De kunst van perfectie

De kunst van perfectie

De kunst van perfectie

Droge hitte, vochtige stoom of hetelucht - elke methode heeft zijn eigen voordelen. Dat maakt koken zo veelzijdig en spannend. Een kleine culinaire reis door de geschiedenis van het koken.

Of u nu kiest voor koken of braden, stomen of grillen, smoren of blancheren - bij elke bereidingswijze heeft u te maken met verhitten. Toen de eerste mensen door toeval bij een blikseminslag het vuur ontdekten en later merkten dat vlees door verhitting veel lichter verteerbaar werd, was dit een grote stap in de evolutie.

Zo ongeveer 1,5 miljoen jaar later zijn tegenwoordig wereldwijd open vuur en gloeiende kolen nog steeds de meest gebruikte energiebronnen voor het koken van eten. Langzamerhand leerden onze voorouders niet alleen zelf vuur te maken, maar het ook te controleren en zo verschillende bereidingstijden en temperaturen te gebruiken voor het koken.

Maar pas door de ontdekking en toepassing van elektriciteit voor verwarming werden mensen in grote delen van de wereld onafhankelijk van vuur en gloeiende kolen. Het elektrische fornuis werd pas in het midden van de 19e eeuw ontwikkeld in de Verenigde Staten.

Met de inductiekookplaat met flexibele kookzones heeft de perfectionering een volledig nieuwe dimensie bereikt. Een andere belangrijke stap was de uitvinding van de oven als gaarruimte in de aarde ongeveer 4.000 jaar geleden. Hiermee konden onze voorouders weer geheel nieuwe gerechten bereiden.

In de loop der tijd werd de oven net als het fornuis onafhankelijk van vuur en kolen. Tegenwoordig kan een oven als modern inbouwapparaat, zelfs met gril en circulerende lucht, overal worden gebruikt waar er een stopcontact is.

Lang voor onze tijdrekening kende men in China al de gezonde methode van het stomen. In dubbelwandige pannen werden gerechten apart van het vocht in de hete damp gaar gekookt.

Moderne combi-stoomovens combineren de behoedzame bereiding in vochtige lucht met de droge, bruinende hitte van de oven.

De geschiedenis van keukenapparatuur is een verhaal van reductie: minder tijd, energie, materiaal en ook risico's. En ze is tegelijkertijd een voorbeeld van de hoge kunst van de perfectie.

In onze omvangrijke receptendatabase vindt u talrijke recepten voor de verschillende bereidingswijzen.