Paradijs voor fijnproevers

Paradijs voor fijnproevers

Paradijs voor fijnproevers

Singapore is een smeltkroes van verschillende culturen en dat is goed te merken aan het stadsbeeld, de levensstijl en vooral de keuken. De grote verscheidenheid van de gastronomie is net zo uniek als de kwaliteit.

Danny Lee draagt rubberlaarzen en een verwassen rood schort. Hij ziet eruit als een tuinier, maar de indruk is bedrieglijk. Danny Lee hoort bij de kookelite van Singapore. Elke taxichauffeur kent zijn tentje in Geylang, een Maleis stadsdeel met lage huizen en gaarkeukens met neonverlichting. Zijn restaurant bestaat uit een tiental formica tafeltjes met plastic stoelen. Zo te zien onderscheidt zijn 'Sin Huat Eating House' zich nauwelijks van de andere eettentjes in de wijk.

Maar zijn viskeuken is een klasse apart. De subtiel gegaarde red snapper ruikt licht naar knoflook, kleine jakobsschelpen liggen tussen gefermenteerde zwarte bonen, de in de wok gesauteerde garnalen komen onder een moesson van zwarte peper op tafel. Het grote succesnummer is 'Crab Bee Hoon', een reuzenkrab vol vlees, geserveerd op een bed van rijstnoedels met lenteuitjes, gember en chili. Dit gerecht eten is een gevecht.
Maar wie de strijd aangaat, behaalt een fantastische overwinning en laat een tafel achter die eruit ziet als een slagveld. De krabmaaltijd kost tussen 30 en 50 euro voor twee personen - wat veel geld is voor een maaltijd in een open straatlokaal. Maar krab van Danny is de beste in de stad en gourmets staan in de rij voor zijn restaurant.

Singapore is een paradijs voor fijnproevers, of je nu bij een tentje op straat eet of in een chic restaurant. Chique restaurants komen er trouwens steeds meer
Alleen al in de twee nieuwe casinoresorts 'Marina Bay Sands' en 'Resort World Sentosa' werden in totaal 90 'Food Outlets' geopend. Veel hiervan dragen de naam van een internationaal bekende chefkok zoals Joël Robuchon, Guy Savoy, Santi Santamaria, Wolfgang Puck en Justin Quek.

In theorie kun je zonder problemen een paar dagen doorbrengen in een van de spectaculaire vijfsterrenhotels, het gastronomische aanbod afwerken en tussendoor een potje baccara spelen. Maar dat zou zonde zijn want de stad heeft een unieke keuze aan exotische heerlijkheden te bieden.

Wie in Little India naar de Tekka Market gaat, maakt kennis met het hele culinaire spectrum van het subcontinent. Er zijn verse mango's, Indiase kruidenmengsels, kreeften uit Sri Lanka en tentjes waar kruidige curry's met vers gebakken roti op een bananenblad worden geserveerd.
De markthal werd enkele jaren geleden gerenoveerd, is voorzien van airconditioning en de hygiëne is zoals overal in Singapore uitmuntend. Niet ver uit de buurt kun je zelfs om twee uur 's morgens inkopen. Het Mustafa Centre van meerdere verdiepingen is 24 uur per dag geopend en naast een gigantisch aanbod Aziatische levensmiddelen zijn hier ook camera's, pannen en koffers verkrijgbaar.

In Singapore wonen Chinezen, Indiërs en Maleiers die hun eigen specialiteiten meebrachten, maar ook jonge ambitieuze topkoks die traditionele gerechten combineren met moderne technieken en bereidingswijzen. Een van de sterren van de nieuwe generatie is Benjamin Seck die in een prachtig historisch shophouse kookt en de kruidige Peranakan-recepten van zijn moeder en grootmoeder nieuw leven inblaast.
De Peranakans zijn de meest traditionele gemeenschap van Singapore. Deze afstammelingen van Chinese seizoensarbeiders die al in de 15e eeuw naar Maleisië trokken, en inheemse vrouwen zijn ongeveer 200 jaar geleden naar Maleisië gekomen. In 'True Blue' komen gefrituurde auberginereepjes met verse chilipasta en zoete sojasaus op tafel of het klassieke gerecht Ayam Buah Keluak, met citroengras, laos en kurkuma gebraden stukjes kip in een romige saus van zwarte noten.

Ook Willin Low zegt dat zijn gerechten hun oorsprong hebben in de Hokkien-keuken van zijn voorouders. Op het menu van de 'Wild Rocket' staan onder andere laksa-pesto-linguine met reuzengarnalen. Het gerecht ziet eruit als Italiaanse pasta met pesto, maar de smaak is volledig anders. De basis voor de pesto is het laksablad dat smaakt naar munt, peper en koriander en dat in de traditionele laksasoep wordt gebruikt. Verrukkelijk zijn ook de knapperig gefrituurde tofublokjes die rusten op een crème van het eigeel van honderdjarige eendeneieren, en de kalfsschenkel die wordt bereid als Indonesische rendang.

Gelegenheid voor een afzakkertje in de zwoele avondlucht is er direct naast. De knusse bar 'Wild Oats' hoort bij het restaurant. Tafels en stoelen staan tussen groene planten en kunstwerken in het hof van een mooie koloniale villa. De Singapore Sling is een van de beste cocktails van de stad.

Tekst: Patricia Engelhorn

Adressen

Hotels
The Fullerton
Elegant luxehotel in een historisch poststation met buitenzwembad en uitzicht op de Singapore River, 1 Fullerton Square, Tel. +65-67 33 83 88, www.fullerton.com
The Club Hotel Chic boutiquehotel in een mooi gebouw in koloniale stijl midden in Chinatown, 28 Ann Siang Road, Tel. +65-68 08 21 88, www.theclub.com.sg/
Wanderlust Cool design, leuke kamers, mooi gelegen in Little India, 2 Dickson Road, Singapur 209494, Tel. +65-63 96 33 22, www.wanderlusthote.com

Restaurants
Sin Huat Eating House
, 659/661 Geylang Rd., Lorong 35, Tel. +65-67 44 97 55
True Blue, 47/49 Armenian Street, Tel. +65-64 40 04 49, www.truebluecuisine.com/
Wild Rocket, 10 A Upper Wilkie Road, Tel. +65-63 39 94 48, www.wildrocket.com.sg/

Bar
Wild Oats
, 11 Upper Wilkie Road, Tel. +65-63 36 54 13

Markten
Tekka Market
, Serangoon Road/Bukit Timah Road
Mustafa Centre, 145 Syed Alwi Road, Tel. +65-62 95 58 55, www.mustafa.com.sg/