In het paradijs van de gelukkige appelen - Normandië

In het paradijs van de gelukkige appelen - Normandië

In het paradijs van de gelukkige appelen - Normandië

In het mooie noordwesten van Frankrijk, een steenworp verwijderd van de hoofdstad, vinden we in Normandië het ene culinaire pareltje na het andere dat is gemaakt van appelen.

"In Normandië hebben we meerdere keren per dag mooi weer", zeggen de inwoners wel, waarmee ze bedoelen dat de Noord-Franse provincie die 100 kilometer ten westen van Parijs begint en aan de Kanaalkust eindigt, een klimaat vol afwisseling heeft.

Het kan inderdaad gebeuren dat je in de volle zon een glas cider aan de mond zet en het bij krachtige druilregen weer op tafel zet.

Maar dat was niet de reden dat wij ons bezoek aan Normandië in een kelder begonnen. Na een bezoekje aan de kelders van de traditionele stokerij Pierre Huet in Cambremer zou je bijna denken dat het hart van de Normandiërs onder de aarde klopt.

Wel 40 verschillende appelsoorten in de smaken zoet, zuur, bitter en bitterzoet liggen hier en ze hebben al het een en ander meegemaakt. Ze zijn geperst, gefermenteerd tot cider, twee keer gedistilleerd en twee tot acht jaar bewaard in houten vaten - dan mogen ze pas in de fles en trots de naam Calvados Pays d’Auge Appellation Contrôlée dragen.

Van de verfijnde smaak van deze klassieke drank uit Normandië waarin fruit- en houtaroma's elkaar afwisselen, kunnen we genieten in het aangrenzende proeflokaal.

Nu we het toch over klassieken hebben - een specialiteit van het huis Huet willen we u niet onthouden. Hiervoor wordt de most van vier geselecteerde appelsoorten aangevuld met een derde calvados en drie jaar bewaard in eikenhouten vaten.

Het resultaat is pommeau, een barnsteenkleurige delicatesse, en elke slok smaakt zo natuurlijk naar de verfijnde aroma's van appel, pruim, amandel en kers dat je nauwelijks gelooft dat de drank 17% alcohol bevat.

Maar wees voorzichtig en drink met mate, anders kan pommeau ook op andere wijze een overdonderende indruk maken.

Of Normandiërs ook wel eens eten? Geen zorgen, ze komen niks tekort. Van de kwaliteit van de keuken kan men zich overtuigen in het kleine, vrijstaande traditionele restaurant midden op het dorpsplein van Beuvron-en-Auge, waarin Jérôme Bansard in 'Pavé d’Auge' zijn Michelin-ster verdedigt.

En dat gaat hem goed af. De in kruiden gemarineerde en gebakken groene asperges met gepocheerd ei, onder het genot van een glas halfdroge cider, smaken zo heerlijk vers dat de voorjaarsaroma's in de neus kriebelen.

De met citroenconfit gesmoorde en tot in de laatste vezel heerlijk zachte lamsschouder kan ik niet beter omschrijven dan een dame aan tafel die na het eerste hapje haar vork liet zakken en fluisterde: "Dit is hoge kunst!"

Bij het lam werd droge cider geserveerd. Bij het plankje met voortreffelijke regionale en nationale kazen en de warme appeltaart werd weer pommeau aanbevolen - een advies dat van harte werd gevolgd.

Tekst: Hans Kantereit

Adressen

Stokerij
Calvados Pierre Huet, Avenue des Tilleuls, F-14340 Cambremer, Tel. 0033/231/63 01 09, www.calvados-huet.com

Hotels
Le Pavé d’Hôtes, 14430 Beuvron-en-Auge, Tel. 0033/231/39 39 10 www.pavedauge.com
La Renaissance, 20, Avenue de la 2ème D. B., 61200 Argentan, Tel. 0033/233/36 14 20, www.hotel-larenaissance.com

Restaurants
Hostellerie de la Renaissance, Adresse siehe Hotel „La Renaissance“
Le Pavé d’Auge, Le Bourg, 14430 Beuvron-en-Auge, Tel. 0033/231/79 26 71, www.pavedauge.com