Inktvissen

Inktvissen

Inktvissen

Inktvissen zijn er in verschillende vormen: octopus (of pulpo), zeekat (of sepia) en calamares, die allemaal een bijzondere behandeling nodig hebben om zacht en mals te worden.

Octopus, pulpo, kraak
Octopussen smaken (zonder huid en kauwwerktuigen) gekookt, gebakken, gesmoord en gegrild. Ze moeten lang worden gekookt. Bij grote exemplaren moet het vlees eerst zacht worden geklopt.

Zeekat, sepia
De tienarmige inktvis kan tot 65 cm lang worden, maar hoe kleiner, des te malser het vlees. Voor de bereiding moeten de rugplaat (zeeschuim), de kauwwerktuigen, ingewanden en inktzak worden verwijderd. Daarna kan de inktvis, eventueel gevuld, worden gegrild of gebakken.

Calamares
Voor de bereiding moeten huid, kauwwerktuigen, ogen, ingewanden en het transparante been worden verwijderd. Calamares worden rauw gegeten als sushi of sashimi. Ze kunnen ook kort, zeker niet langer dan twee minuten, worden gekookt, gebakken, gegrild of gefrituurd of 30 tot 45 minuten lang worden gesmoord. Anders wordt het vlees enigszins hard, taai en rubberachtig. Het wordt aanbevolen grotere exemplaren eerst zacht te kloppen.