Crémant

Crémant Picture Alliance

Crémant

Deze Franse schuimwijn wint snel aan populariteit bij feesten en partijen en concurreert zowel wat prijs als smaak betreft met zijn grote broer, champagne.

In vrijwel alle Franse wijnstreken – zoals de Elzas, Loire, Jura, Bourgogne, Bordeaux, Languedoc en de Rhône, maar met uitzondering van de Champagne – wordt crémant gemaakt: een lichte schuimwijn die ten minste negen maanden gist in de fles (volgens de traditionele ‘méthode champenoise’). In de Moezelstreek wordt Crémant de Luxembourg gemaakt en Crémant de Wallonie komt uit België. Sommige van deze wijnen hebben een vleugje bessen en andere doen denken aan gele pruimen en vlierbloesem. Ze kunnen zoet smaken, maar ook wat zurig zijn. Sommige hebben een krachtige houttoets, andere dan weer niet. Doordat in de diverse streken verschillende druivensoorten worden gebruikt, heeft crémant in elke streek een ander karakter.

Uit de Elzas komen krachtige, zurige crémants met een lichte structuur. Crémants uit de zuidelijke Bourgogne zijn vol en soepel, terwijl hun noordelijke tegenhangers licht en fris zijn, met de smaak van knapperige groene appels. In de Loire combineren de wijnen zoet en zuur met elegantie en houtrijping. In de zuidelijke Languedoc (Limoux) zijn pittige wijnen met een hoog zuurgehalte populair, net als in Luxemburg.

Hoewel de meeste crémants wit zijn, is er een duidelijke trend naar het gebruik van roséwijn als basis. Het resultaat is een frisse, levendige, soepel drinkende crémant met een gematigd alcoholgehalte van ca. 12 procent, die bij een schenktemperatuur tussen 6 en 8 graden Celsius heerlijk smaakt.

In het verleden werd champagne met een koolzuurgehalte van ongeveer 2 tot 3 bar in plaats van de meer gebruikelijke 5 tot 6 bar aangeduid als crémant. Doordat de naam niet beschermd was, werd hij ook door wijnmakers buiten de Champagnestreek gebruikt. De producenten in de Champagne waren daar niet erg gelukkig mee. Daarom wordt de naam crémant sinds 1975 niet meer gebruikt in de Champagnestreek, hoewel de verfrissende witte wijn er veel gedronken wordt. De reden hiervoor is dat de champagneverkoop stagneert, terwijl crémant steeds populairder wordt. Dit komt ongetwijfeld ook door de redelijke prijs, die varieert tussen 10 en 20 euro.

Tekst: Rainer Meier