Margarita

Margarita Adobe Stock

Margarita

Wie was de eerste die tequila, limoensap en sinaasappellikeur met elkaar combineerde? Daar zijn de mixologen het nog steeds niet over eens. Zeker is echter dat deze klassieke cocktail over de hele wereld bijzonder populair is.

Een margarita bestaat uit twee delen tequila, één deel triple sec (sinaasappellikeur) en één deel limoensap. Meng alles met ijs in een shaker en giet de mix vervolgens zonder ijs in een cocktailglas. Eventueel kun je vooraf een laagje zout op de rand van het glas aanbrengen. Daartoe bevochtig je de rand met water en druk je hem in wat gesprenkeld zout. Giet pas daarna de cocktail in het glas.

Niemand weet precies hoe de margarita is uitgevonden. Mogelijk is de cocktail in 1938 of 1939 voor het eerst gemixt door Carlos Herrera, een barkeeper in het Mexicaanse Tijuana, en vernoemd naar de showgirl Marjorie King. Volgens anderen kreeg de cocktail de naam van een danseres uit Guadalajara, Margarita de la Rosa.

De volgende uitleg is echter veel aannemelijker: zure cocktails - combinaties van alcohol, citrussap en suiker - worden in de Verenigde Staten sinds de 19e eeuw ‘Daisy’ genoemd. Ze zijn vrijwel gelijk aan een margarita, behalve dat de suiker is vervangen door de zoete sinaasappellikeur. Het Spaanse woord voor ‘daisy’(madeliefje) is margarita.

Tekst: Rainer Meier