Provençaalse kruiden

Provençaalse kruiden Adobe Stock

Provençaalse kruiden

Als je in de zomer door de Provence rijdt, ruik je overal de kenmerkende geur van tijm, rozemarijn, oregano en andere mediterrane kruiden. Je kunt ze het hele jaar door gebruiken om gerechten een mediterraan tintje te geven.

Provençaalse kruiden (Herbes de Provence) is geen beschermde herkomstaanduiding en ook geen specifiek mengsel. Elke tuinier, kok en marktverkoper heeft zijn eigen mengsel en de planten komen vaak uit Noord-Afrikaanse of Balkanlanden. Het mengsel bevat echter altijd basilicum, bonenkruid, laurier, oregano, rozemarijn en tijm. Lavendel vormt een punt van discussie onder koks – sommige vinden het “te zepig”, andere juist “heerlijk bloemig”. In de Provençaalse keuken wordt ook wel dragon, venkel, kervel, marjolein en/of salie gebruikt, afhankelijk van de voorkeur van de kok of de inhoud van de tuin.

Provençaalse kruiden zijn perfect bij wild en gevogelte, gegrilde vlees- en visgerechten en in groentesoepen. Als het gerecht wordt gekookt, kunnen de kruiden bijeen worden gebonden zodat ze na het koken eenvoudig kunnen worden verwijderd. Als het gerecht wordt gebraden, kunnen de kruiden op en onder het gerecht worden gesprenkeld. Natuurlijk zijn de kruiden vers het lekkerst, maar ook in gedroogde vorm hebben ze genoeg smaak om de geur van Zuid-Frankrijk naar je keuken te brengen.

Tekst: Rainer Meier