Punch – warm, geurig en kruidig

Punch – warm, geurig en kruidig Adobe Stock

Punch – warm, geurig en kruidig

Dit populaire drankje komt oorspronkelijk uit India, maar heeft liefhebbers over de hele wereld. Friedrich Schiller schreef er zelfs een gedicht over, het “Punchlied”.

Het geurige mixdrankje werd in de zeventiende eeuw door Engelse zeelieden naar Europa gebracht. Naar verluidt was het toen heel populair bij de leden van de Britse conservatieve partij. Zij hadden het drankje in India leren kennen als paanch (Hindi voor “vijf”), en gaven het in het Engels de naam punch. De naam verwijst naar het aantal ingrediënten van het originele recept: water, wijn, fruit, citroensap en kruiden. Arak, zwarte thee, limoen- of bitter sinaasappelsap en suiker waren latere toevoegingen. Tegenwoordig wordt de arak (een krachtige Indiase likeur en een van de oudste gedestilleerde dranken ter wereld) vaak vervangen door rum. Voorbeelden van speciale ingrediënten die worden gebruikt om bepaalde soorten punch hun kenmerkende smaak te geven zijn steranijs, sinaasappel, gember, vanille en kruidnagel. Het sap of de (geraspte) schil van een onbehandelde citroen vormt de final touch. Punch wordt meestal warm geserveerd. Bij de bereiding moet het drankje langzaam worden verwarmd en mag het niet gaan koken, zodat de smaak, het aroma en de alcohol bewaard blijven. Het kan ook als een koele, verfrissende drank worden gebruikt, en in de achttiende eeuw was het zowel warm als koud heel populair. Wolfgang Amadeus Mozart, die zijn eerste punch dronk bij een bezoek aan Engeland, vond beide versies van de drank verrukkelijk.

Tekst: Regine Smith-Thyme
 

Vlierbessen- en verbenapunch met gember

1–2 personen

1 stukje gemberwortel ter grootte van een walnoot, 1 biologische perssinaasappel (voor de schil en 100 ml sap), 1–2 stukjes steranijs, 2 kruidnagels, 2 zakjes verbenathee, 4–5 eetlepels vlierbessensap (100 % sap), 2–3 theelepels honing, 1–2 eetlepels brandy, indien gewenst

1. Schraap het vel van de gemberwortel en snijd de gember in flinterdunne plakjes. Schraap een dun laagje schil van een halve sinaasappel. Plaats de gemberplakjes, het schraapsel van de sinaasappelschil, de steranijs en de kruidnagels in een steelpannetje met 250 ml water en breng het mengsel langzaam aan de kook.

2. Haal de pan van het vuur, voeg de zakjes verbenathee toe, dek af en laat 5 minuten trekken. Verwijder de theezakjes, giet het sap van de sinaasappel en het vlierbessensap erbij en verwarm het mengsel opnieuw (niet laten koken). Zoet het mengsel met honing.

3. Giet de punch door een zeef in een of twee hittebestendige glazen of koppen en garneer de drank met schraapsel van de sinaasappelschil. Voeg naar smaak brandy toe en serveer direct.

Tips:

  • De punch smaakt ook geweldig zonder alcohol.
  • Vermijd bij het schrapen van de sinaasappelschil het witte gedeelte, dat een wat bittere smaak heeft.