Miele: duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid hand in hand

Gütersloh, 11 juli 2019 – Energiezuinige en innovatieve huishoudtoestellen leveren een belangrijke bijdrage aan een grotere duurzaamheid van huizen. Daarom streeft Miele ernaar al zijn productgroepen nog energiezuiniger te maken. Het duurzaamheidsverslag dat vandaag gepubliceerd wordt, toont hoe goed Miele hierin geslaagd is.
Zo behoort 99 % van alle wasmachines tot de zuinigste energieklasse A+++. Ze overtreffen de vereiste waarde van het energielabel zelfs met 50 %.

Met zijn duurzaamheidsverslag van 2019 geeft het familiebedrijf uit Gütersloh een gedetailleerd inzicht in de manier waarop het invulling geeft aan duurzaam ondernemen, rekening houdend met milieuaspecten in combinatie met een gevoel voor verantwoordelijkheid tegenover werknemers, aspecten in verband met de productieketen tot en met betrokkenheid in de samenleving. Deze publicatie omvat vijftien overkoepelende strategische duurzaamheidsdoelen, van Mieles milieuprestaties en stakeholderdialoog op maat van individuele doelgroepen tot consumentvriendelijke digitalisering.

De producten van het familiebedrijf staan op elk moment centraal. Niet alleen de cijfers van wasmachines zijn trouwens veelzeggend. De nieuwe vaatwassers van de G 6000 EcoFlex-reeks overtreffen de vereiste waarde van de A+++ energieklasse met 10 tot 20 %. Eind 2017 ontving Miele de felbegeerde Duitse Federal Eco Design Award voor deze modellen en hun uitstekende energieprestatie door het gebruik van een geïntegreerd warmteopslagsysteem. Tijdens de verslagperiode bracht Miele in de commerciële sector de Performance Plus-modellenreeks op de markt. Deze wasmachines voor intens gebruik zijn tevreden met ongeveer 20 % minder water en 30 % minder energie dan hun voorgangers. Dit is mogelijk dankzij een speciaal ontwikkeld technisch design in combinatie met nieuwe wasprocessen.

Innovaties zoals deze promoten doorbraken in een vakgebied waar er minder en minder ruimte is voor een verdere verbetering van de energie-efficiëntie. Bovendien staat de wens voor meer efficiëntie en duurzaamheid vaak haaks op de steeds grotere vraag naar prestaties en gebruiksgemak. SingleWash is een slimme oplossing die toont hoe je conflicterende eisen in huis oplost. De wascyclus is het antwoord van Miele op een welbekend fenomeen: in wasmachines wordt bij dagelijks gebruik maar een kleine hoeveelheid wasgoed gestopt, een gewoonte die onnodig veel energie kost. Met SingleWash wordt het waterverbruik precies afgestemd op die veel kleinere hoeveelheid wasgoed. Met een veel lager energieverbruik als resultaat. Zo zorgt Miele voor een geslaagde combinatie van duurzaamheid en gebruiksgemak.

Hoeveel lager je verbruik ligt wanneer een toestel werkt, wordt meteen duidelijk wanneer je bedenkt hoeveel uren en jaren je wasmachines, vaatwassers, koelkasten en dergelijke daadwerkelijk gebruikt. Meer dan driekwart van het totale energieverbruik van een huishoudtoestel, vanaf de productontwikkeling tot het moment dat je het weggooit, is toe te schrijven aan de gebruiksfase bij installatie.

Welke impact dat heeft op het milieu? Om die vraag te beantwoorden maakte Miele tijdens de verslagperiode bij wijze van steekproef een berekening om na te gaan in welke mate uitstoot wordt veroorzaakt door direct elektriciteitsverbruik wanneer je een Miele-toestel gebruikt. Het resultaat: tijdens de gebruiksfase van huishoudtoestellen liep de uitstoot op tot enkele miljoen ton CO2. Ter vergelijking: de uitstoot van de productiefabrieken is weliswaar groot, maar ligt veel lager dan de uitstoot bij gebruik van de toestellen. Huishoudelijk gebruik biedt dan ook de meeste mogelijkheden om de efficiëntie te verbeteren, temeer omdat we rekening houden met de bovengemiddelde levensduur van Miele-toestellen. Minder consumeren blijft dan ook centraal staan in de klimaatstrategie van Miele. In de toekomst zal ook de uitstoot bij gebruik opgenomen worden in de klimaatbalans van ons bedrijf.

De klimaatdoelstelling van het bedrijf is duidelijk: Miele steunt de tweeledige doelstelling in het kader van het internationaal klimaatbeleid en wil uiterlijk tegen 2050 koolstofneutraal zijn. In dat opzicht wil het bedrijf de energie-efficiëntie van de productie blijven verhogen en het specifieke energieverbruik verminderen. De twaalf productie-eenheden van Miele volgen vandaag al hun eigen plannen die in de lijn liggen van de hoofddoelen van de duurzaamheidsstrategie van Miele. Ze omvatten ook projecten om een circulaire economie te promoten. Het bedrijf heeft daarom verschillende maatregelen genomen om materialen van oude Miele-toestellen te hergebruiken, bijvoorbeeld in de vorm van gietijzeren tegengewicht of als granulaten voor plastic onderdelen.

Met zijn Duurzaamheidsverslag 2019 verwijst Miele voor het eerst naar de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (SDGs). De verslagperiode omvat twee boekjaren: 2016-17 en 2017-18. Net zoals bij voorgaande verslagen is ook deze uitgave opgesteld op basis van de richtlijnen van het Global Reporting Initiative (GRI). Het verslag kan gedownload worden in het Duits en het Engels via de volgende link: www.miele.com/sustainability

Perscontact

Kim Taylor

kim.taylor@miele.com