Borden, glazen en ander schoon servies

Haal het maximale uit uw vaatwasser

Blog artikel
Snel, schoon, hygiënisch en efficiënt: de vier belangrijkste vereisten voor een goede vaatwasser. Met deze tips haalt u het maximale uit uw toestel.
Deel deze pagina
Succesvol
Link is gekopieerd

Tips voor het gebruik van de vaatwasser

Op een wit tafelkleed staan borden van verschillende groottes en ligt bestek.

1. Synergie
Een vaatwasser is het meest efficiënt als de waterkwaliteit, het afwasmiddel en de dosering optimaal zijn afgestemd op de hoeveelheid vaat en de vuilgraad. De basisinstellingen van de machine zijn daarom bijzonder belangrijk.
Vraag uw servicemedewerker om hulp.

2. Voorspoelen
Grote hoeveelheden etensresten moeten worden verwijderd voordat de vaat in de machine wordt geplaatst. Zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals aardappelen vormen een bijzonder probleem, omdat ze een korst op het servies vormen die moeilijk te verwijderen is.
Hierbij is het een goed idee om de vaat snel af te spoelen met lauw (!) water.

3. Professioneel afwasmiddel
Professionele machines vereisen professionele afwasmiddelen. Normale huishoudelijke afwasmiddelen lossen vaak te laat op vanwege de korte programmaduur, waardoor de vaat niet schoon wordt.
Afwasmiddelen moeten op een droge, donkere en koele plaats worden bewaard. Let op de houdbaarheidsdatum!

Borden, glazen en ander schoon servies

4. Correcte dosering
Als u vervuiling constateert, dient u de doseeraanbevelingen opnieuw te controleren. Zo wordt ervoor gezorgd dat de benodigde hoeveelheid afwasmiddel kan worden geoptimaliseerd.
Meer afwasmiddel toevoegen, is niet altijd de juiste keuze.

5. Waterhardheid
De hardheid van het water heeft invloed op welke soorten afwasmiddelen geschikt zijn en hoeveel u moet gebruiken. Het beste wat u kunt doen, is om ondersteuning te vragen bij de service om uw installatie te optimaliseren.
Waterbehandelingssystemen zorgen ervoor dat het water kalkvrij blijft.

6. Vul de vaatwasser effectief
Zet de glazen iets schuin in de machine, zodat het water wegloopt en de glazen goed kunnen drogen. Bestek moet met de punt naar boven worden geplaatst. Grote, zware items moeten in de onderrek worden geplaatst.
De rekken geven aan in welke richting het servies moet worden geplaatst, het ontwerp is dus vrij intuïtief.

Weergave van een Miele Professional MasterLine vaatwasser terwijl deze draait

7. Laten afkoelen
Servies dat direct uit de vaatwasser komt, is gevoelig door de hoge temperatuur en breekt daardoor sneller.
Laat het serviesgoed een paar minuten afkoelen voordat u het opbergt.

8. Maak de vaatwasser leeg
Maak eerst het onderste rek van de machine leeg, om te voorkomen dat er waterdruppels op de schone vaat vallen. Zet nooit natte of vochtige vaat weg – water is een broedplaats voor bacteriën!
Vergeet niet uw handen te wassen voordat u de vaat opruimt!

9. Onderhoud van uw machine
Indien beschikbaar, moet het programma 'Onderhoudswas' regelmatig worden uitgevoerd (of gebruik het programma 'Intensief' of 'Hygiëne'). Dit helpt om vet-, zetmeel- of eiwitresten af te breken.
De minimumtemperatuur voor het reinigen van de vaat is 70 graden Celsius.

10. Controleer uw machine zorgvuldig
Controleer de afdichtingen, filters, sproeiarmen en rekwielen regelmatig op afzettingen en maak ze schoon.
Gebruik een vochtige doek of borstel om vuil voorzichtig te verwijderen.

Dit artikel is onderdeel van ons klantmagazine “PROconcept”. 

Hebt u persoonlijk advies nodig?

We staan u graag te woord om uw wensen te bespreken en te ontdekken hoe u en uw bedrijf kunnen profiteren van onze Miele Professional oplossingen.