StartpaginaService & ondersteuningBrochures en vakbladenWhitepaperDe cirkel van Sinner: zo loopt het hygiënisch perfect

De cirkel van Sinner: zo loopt het hygiënisch perfect

Lippenstift op het rodewijnglas, etensresten op de vork of op het bord: voor vuil servies op tafel hebben gasten weinig begrip. De eerste indruk telt! Wij geven informatie, tips en trucs om vanaf het begin een goede indruk op de gast te maken.

Keukenhulp spoelt gebruikt servies af in de keuken van een ziekenhuis

Samenspel van wasfactoren

Welke factoren zijn van belang voor een zuiver wasresultaat?

Vier factoren spelen een rol die voor elke spoelcyclus doorslaggevend zijn:

  • Temperatuur
  • Tijd
  • Chemicaliën
  • Mechanica

Hoe hangen deze factoren met elkaar samen?

Alle vier de spoelfactoren kunnen bijna geheel vrij worden gekozen en met wisselende prioriteit worden ingezet.
Belangrijk: wie twee of meer factoren wijzigt, moet aan het einde het samenspel exact op elkaar afstemmen om hetzelfde reinigingsresultaat te bereiken. Voorbeeld: een verlaging van de temperatuur kan door een gelijktijdige verlenging van de tijd worden gecompenseerd.

Wat is de cirkel van Sinner?

Het mechanisme van de bovengenoemde vier factoren wordt beschreven als de cirkel van Sinner, volgens welke reinigingsprocessen verlopen. De cirkel van Sinner is vernoemd naar de scheikundige Herbert Sinner.

Shot van een keukenhulp die in de keuken van een ziekenhuis borden voorspoelt

Voorbeelden van de cirkel van Sinner: bij het afwassen met de hand is het aandeel van de mechanica (het wrijven met de borstel) bijzonder hoog.

1 – Temperatuur
2 – Chemicaliën
3 – Mechanica
4 – Tijd

Professionele vaatwasser van Miele Professional wordt met zout gevuld

Bij het spoelen in een vaatwasser wordt het aandeel van de mechanica dankzij effectieve reinigingsmiddelen (chemicaliën) en een langere spoelduur (tijd) gereduceerd.

1 – Temperatuur
2 – Chemicaliën
3 – Mechanica
4 – Tijd

Welk effect hebben de toegepaste factoren?

Temperatuur

De temperatuur lost niet alleen de werkzame stoffen van het reinigings- of naspoelmiddel sneller op, maar ook de verontreiniging op het spoelgoed (vooral vetten). Belangrijk: de temperatuur moet altijd afhankelijk van het spoelgoed en de vuilgraad worden gekozen. Bepaalde materialen verdragen namelijk geen hoge temperaturen (bijvoorbeeld glazen). Hoge temperaturen kunnen bij bepaalde verontreinigingen echter ook de structuur wijzigen, zodat deze moeilijker kunnen worden verwijderd (bijvoorbeeld bij eiwit).

Tijd

Hoe langer de spoeltijd, des te beter is het reinigingsresultaat. Lang spoelen en tussendoor inweken heeft een positieve invloed op het resultaat. Als het doel echter een zo kort mogelijke spoeltijd is, moeten de andere factoren op de juiste wijze worden ingesteld om het korte spoelproces te compenseren.

Chemicaliën

Chemicaliën (reinigingsmiddel) hebben de taak om het vuil los te weken. Bij het gebruik van chemicaliën komt het aan op de juiste dosering, de concentratie en de kwaliteit van de toegepaste middelen. Speciale stoffen dragen afhankelijk van het soort verontreiniging (vetten, eiwitten, #verkleuringen) bij aan het perfecte spoel- en hygiënische resultaat. De chemische samenstelling van het reinigingsmiddel kan mild of agressief zijn. Hoe hoger gedoseerd of agressiever de samenstelling, des te beter de reiniging. Maar let op: te agressieve stoffen of hoge doseringen kunnen het spoelgoed en de machine beschadigen.

Mechanica

De factor mechanica zorgt ervoor dat het vuil van het servies wordt verwijderd. Bij handmatig afwassen is de borstel de mechanica, bij machinaal afwassen is het de circulatie van het water door de pomp en sproeiarmen.

Welk belang heeft het water?

Water is als hulpmiddel voor een spoelcyclus onmisbaar. Het is nodig om de chemicaliën op te lossen, de temperatuur op te nemen en deze mechanisch op het spoelgoed over te brengen. Daarbij heeft de toestand van het water invloed op het resultaat. Belangrijk: dat water drinkbaar is, wil niet altijd zeggen dat het ook echt geschikt is om te spoelen.

Conclusie

Voor een goed reinigingsresultaat bij een efficiënt gebruik van hulpmiddelen is vooral een goed afgestelde professionele vaatwasser in het systeem met de optimale chemicaliën belangrijk. Het ideale samenspel van de in de cirkel van Sinner beschreven vier factoren waarborgt een perfect proces in de keuken en laat bij gasten een perfecte indruk achter.