Duurzaamheid bij Miele

Immer Besser:
voor de planeet, onze enige thuis

Waarom duurzaamheid belangrijk voor ons is

Onze planeet maakt op dit moment ingrijpende veranderingen door. Veranderingen waarvan wij de gevolgen nu pas merken.

We zijn allemaal verantwoordelijk voor een betere en duurzamere toekomst, van de grootste multinational tot en met het kleinste huishouden. “Immer Besser” staat voor onze overtuiging om bij alles wat we doen elke keer beter te worden.

We worden steeds opnieuw gemotiveerd betere, intelligentere toestellen te ontwikkelen, zodat huishoudens en bedrijven die ze gebruiken duurzaam worden – van generatie tot generatie.

Ontdek op deze pagina wat wij doen op weg naar een betere toekomst.

Onze doelen voor de toekomst

Het redden van ons gemeenschappelijke thuis is een wedloop tegen de tijd. Daarom blijven wij onze ambitieuze doelen vastberaden verder ontwikkelen en bouwen we onze betrokkenheid continu uit. Met deze beloften willen wij de door ons ingeslagen weg voortzetten:

Duurzaamheid op alle niveaus verwezenlijken

Wij werken er continu aan duurzaamheid een essentieel onderdeel in elke fase van de levenscyclus van een product te maken. Dit betreft de totale waardeketen, maar gaat in het bijzonder om de gebruiksfase bij onze klanten.

Toestellen produceren die geen sporen achterlaten

Wij willen de beste producten en diensten ontwikkelen met zo min mogelijk effect op het milieu, waarbij het doel is dat deze volledig CO₂-neutraal zijn.

Om afval te voorkomen, blazen wij oude toestellen nieuw leven in

Het is ons doel om een circulaire waardeketen te creëren met net-zero waste, waarbij alle materialen die in onze toestellen worden gebruikt aan het einde van hun levenscyclus terugkeren in de kringloop.

 

Meer over de betrokkenheid van Miele op het gebied van duurzaamheid leest u in ons recente duurzaamheidsrapport.

 

 

Wist u dat al?

Duurzaamheid is nooit hetzelfde als stilstand. Wij vatten het op als opdracht Miele steeds meer voorwaarts te brengen – met elk project en elk initiatief werken wij er voortdurend aan duurzaamheid een essentieel onderdeel van onze innovaties te maken.

Miele zorgt voor intelligente routes

Miele werkt dagelijks aan een optimalisatie van routes voor servicevoertuigen om gereden kilometers te besparen en emissies te verlagen.

 


 

Miele ondersteunt McDonald's met innovatieve oplossingen voor de wasserij

Miele ondersteunt de wereldwijd vooraanstaande restaurantketen McDonald's bij de terugwinning van vet en reduceert daardoor gelijktijdig het vetgehalte, dat anders in het afvalwatersysteem terecht zou komen.
Het gewonnen vet wordt gebruikt voor de productie van biobrandstof.
 

  

Leren van het platteland

Wij delen één thuis, namelijk onze planeet, en daarmee ook de verantwoordelijkheid de planeet te behouden. We zijn afgereisd naar Australië om inspiratie op te doen en van de bron te ervaren hoe ambachtslieden, producenten en lokale gemeenschappen aan een duurzame toekomst werken. Als deel van deze route naar meer duurzaamheid hebben we ons voorgenomen deze videoproductie met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk te maken. Daarvoor zijn we bekroond met de Green Seal van de Environmental Media Association.

Aflevering 1: MD Knives

Voorwerpen waar bij de productie ervan op kwaliteit wordt gelet, gaan eeuwig mee. In de eerste aflevering van de serie “Leren van het platteland” spreken we met Mathieu Dechamps, eigenaar van MD Knives, die in de Dandenong Ranges in Melbourne woont en messen van duurzaam gewonnen hout maakt.

Aflevering 2: Flinders Island

Geen sporen achterlaten betekent een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk hebben. In deze aflevering van de serie “Leren van het platteland” ontmoeten we de lokale gemeenschap van Flinders Island in Tasmanië. Zij onderhouden het ongerepte land en de omgeving ervan om de schoonheid van de natuur voor toekomstige generaties te behouden.

Aflevering 3: Seven Seasons

Hoe bewuster voedsel is geproduceerd, des te beter het smaakt. In deze aflevering van de serie “Leren van het platteland” ontdekken we iets over de inheemse gemeenschappen van de Northern Territories en over het winnen van ethische inhoudsstoffen voor een gin van groene wevermieren met Daniel Motlop van Seven Seasons.

Aflevering 4: Cullen Wines

Duurzaamheid is een reis en een langdurige verplichting. De laatste aflevering van de serie “Leren van het platteland” vertelt het verhaal van de wijnberg Cullen Wines, waarvan de eigenaars omvattende en duurzame teeltmethoden gebruiken om voor een gezonde, levendige bodem te zorgen die eraan bijdraagt de ranken voor de komende jaren van voedingsstoffen te voorzien.

Creating Sustainable Production

Het doel van Miele is ons in elk opzicht en bij alles wat we doen te verbeteren. Daarom hebben we ons voorgenomen de videoserie “Leren van het platteland” met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk te maken. Voor verbeteringen met het oog op energieverbruik en afvalbeheer werd deze serie bekroond met de Green Seal van de Environmental Media Association. Bekijk de geschiedenis van een duurzame, volledige videoproductie voor meer informatie.

Groene projecten

De wedloop voor het redden van de planeet wordt steeds intensiever. En dat geldt ook voor ons engagement om onze doelen verder te verwezenlijken. Maar dat kunnen wij niet alleen. Bekijk hier enkele projecten waarbij wij met anderen samenwerken om de klimaatcrisis het hoofd te bieden.

Ondersteuning van onderzoek op het gebied van energie-efficiëntie

De woning van de toekomst combineert innovatie, design en energie-efficiëntie. In het project “MIMO” (Minimal Input, Maximum Output), dat in het kader van de internationale wedstrijd voor duurzaam wonen genaamd “Solar Decathlon” werd voorgesteld, leverden wij een bijdrage aan de ontwikkeling van een innovatief warmtepompsysteem dat de door keukentoestellen opgewekte warmte gebruikt om woningen te verwarmen en te koelen. Tijdens de wedstrijd werd het systeem voor het eerst in een gebouw geïnstalleerd om het onder realistische alledaagse omstandigheden te testen en de energie-efficiëntie te meten.

De duurzame Miele woning

Joost Bakker, één van de vooraanstaande duurzaamheidsexperts in Australië, heeft samen met Miele het “Greenhouse-Future Food System” ontwikkeld. De woning met twee slaapkamers vormt een gesloten kringloop, die de bewoners van energie en voedingsmiddelen voorziet en hen een thuis biedt. Elk Miele toestel in de woning is zorgvuldig gekeurd om te zien of het voldoet aan de hoogste eisen aan energiebesparing en efficiëntie.
 

Fotoverantwoording: Earl Carter

Kopenhagen wordt groen

Miele is als standaardleverancier doorslaggevend betrokken bij het ontstaan van de eerste “Green City” van Denemarken. Wij leveren ongeveer 15.000 huishoudtoestellen voor het project in een nieuw ingericht stadsdeel van Kopenhagen.

Bijenzwerm

Miele ondersteunt verschillende initiatieven van medewerkers voor het houden van bijen, die de velden rondom sommige vestigingen laten zoemen – met een positief effect op het ecologische systeem rondom onze fabrieken.

Gebruik van “Groen staal”

In een pilotproject koopt Miele in de toekomst groen staal in bij partner Salzgitter AG. Als dit materiaal wordt gebruikt, worden de CO₂-emissies van het productieproces met meer dan 66 procent gereduceerd: door het gebruik van klimaatneutrale energiebronnen en het hergebruik van schroot. Met deze overstap levert Miele een eerste bijdrage aan de verdere reductie van emissies uit aangeschafte goederen en diensten.

Samen kunnen we meer bereiken

Kleine veranderingen in ons alledaagse leven kunnen een groot verschil voor onze planeet maken. Dankzij de volgende drie 'Home Hacks' kunt u Miele toestellen efficiënter gebruiken en ervoor zorgen dat duurzaamheid ook bij u thuis begint.

Ruimte in de koelkast

Een te volle koelkast kan voedingsmiddelen niet meer efficiënt koelen en verbruikt meer energie. Houd daarom altijd wat ruimte vrij.
 

Nauwlettende omgang met wasmiddelen

Een weloverwogen dosering van reinigingsproducten helpt bij een milieuvriendelijke handelwijze. Met TwinDos – de automatische dosering van Miele – wordt doseren nog eenvoudiger en kan tot 30% wasmiddel worden bespaard*.

* vergeleken met handmatige dosering

Losse kledingstukken wassen en daarbij hulpbronnen ontzien

Om water en energie te besparen, moet de wasmachine zo vol mogelijk worden beladen als de textielsoorten toestaan. Met de Miele feature SingleWash is het ontzien van hulpbronnen ook mogelijk als losse kledingstukken worden gewassen.

  

De recyclage-economie

Onze planeet beschikt over beperkte hulpbronnen. Dat betekent dat we producten niet meer gewoon kunnen gebruiken en weggooien. In plaats daarvan moeten we overstappen naar een sterker circulair systeem, waarbij we waarborgen dat toestellen langer meegaan, we ze indien nodig herstellen en onderdelen en materialen hergebruiken en recycleren om afval te voorkomen. Dit zal allemaal bijdragen aan het verkleinen van onze ecologische voetafdruk.

Beter gemaakt om langer mee te gaan

Miele test de meeste series huishoudtoestellen voor een gebruiksduur van 20 jaar. Als u wilt weten welke producten getest worden, kunt u voor meer informatie terecht op onze website over de belofte van 20 jaar.

CO₂-neutraal op alle locaties

Miele heeft zich aangesloten bij het initiatief “Science Based Targets” (SBTi) en is in alle vestigingen klimaatneutraal (scope 1&2). Een belangrijke mijlpaal onderweg: wij verlagen de emissies in de gebruiksfase van onze producten (scope 3.11) met 15 procent van 2019 tot 2030 – want die vormen het grootste aandeel van onze totale CO₂-voetafdruk.

Uw recht op herstelling

In ons centrale magazijn hebben wij permanent meer dan 70.000 originele Miele onderdelen op voorraad. Zo kunnen wij de beschikbaarheid van onderdelen ook lang na de productieperiode van toestellen waarborgen – tot 15 jaar, maar ten minste tot 10 jaar na uitloop van de serie.

“Immer Besser” betekent altijd omzien naar

Als familiebedrijf geloven wij dat de toekomst duurzaam moet zijn – en dat onze verantwoording niet stopt als producten de fabriek verlaten. Daarom streven wij ernaar alles wat we doen duurzamer te maken en anderen te helpen hetzelfde te doen. Want alleen samen kunnen we de uitdagingen waar onze wereld mee wordt geconfronteerd, aangaan.

Wij nemen duurzaamheid serieus

Meer dan 50% van ons budget voor onderzoek en ontwikkeling wordt gebruikt voor de ontwikkeling van duurzamere toestellen en diensten. Een groot deel van onze Miele wasmachines die we in 2020 verkochten, heeft de hoogste efficiëntieklasse op de markt.

Kwaliteit staat gelijk aan een lange levensduur

Al sinds de oprichting van het bedrijf is de kern van onze productfilosofie als volgt: met hoogwaardige materialen en doordachte productiemethoden producten met een bijzonder hoge kwaliteit en lange levensduur maken. Met een duurzaam Miele toestel weet u dus zeker dat u minder verbruikt.


Een betrouwbare partner

Wij vinden het welzijn van onze meer dan 22.300 medewerkers zeer belangrijk. Met behulp van een divers HR-aanbod bevorderen en ondersteunen wij al onze medewerkers en is het onze taak geworden een betrouwbare partner voor industrie en maatschappij te zijn.

Miele duurzaamheidsrapport

Het nieuwe Miele duurzaamheidsrapport is vanaf heden als download beschikbaar. Hierin bekrachtigt Miele de deelname aan de door de Verenigde Naties gepubliceerde “Sustainable Development Goals” (SDG's) en zet zich in om het 2-gradendoel van het internationale klimaatbeleid te behalen. Evenals bij de vorige rapporten volgt ook deze editie de richtlijnen van het Global Reporting Initiative (GRI).*

Duurzaamheidsrapport 2021

  

Duurzaamheidsrapport 2019

  

Naar begin pagina