Textielsoorten en onderhoud

  

Alpaca

Het lange, zijdeachtig glanzende haar van de Zuid-Amerikaanse vicuña-lama is de grondstof voor dit verfijnde materiaal. Elk jaar levert een lama wol voor één trui. De vacht van de alpaca is niet alleen zeer fijn en licht, maar ook zeer sterk en elastisch. Het haar van de alpaca is van binnen hol en daarom hebben deze vezels een verbazingwekkend isolerend vermogen.

Katoen

Katoen is een van de meest gebruikte natuurlijke vezels vanwege de uitstekende spintechnische eigenschappen en het zeer grote weerstandsvermogen. Er zijn meer dan 300 soorten katoenplanten. De grootste teeltgebieden zijn China (23%) en de Verenigde Staten (20%).

Dons

Donsveer heeft een grote vulkracht, houdt warmte vast en werkt isolerend. Het wordt daarom gebruikt om dekbedden en gecapitonneerde kleding te vullen. Hoewel witte dons de duurste soort is, is er geen kwaliteitsverschil tussen witte en grijze of gemengde dons.

Badstof

Badstof bestaat uit lussen die op een bepaalde manier zijn geweven. Door de onregelmatige lussen kan badstof veel vocht opnemen.

Jeans

Spijkerstof werd oorspronkelijk gebruikt voor werkbroeken, maar tegenwoordig zien we het terug in rokken, tassen, hemden, jacks en diverse andere kledingstukken. De basis voor de productie van jeansstof is katoen. Door de zogenaamde keperbinding van draden in verschillende kleuren (meestal wit en blauw) ontstaat het jeanspatroon, waarbij de stof van de ene kant een blauwige schijn heeft en van de andere kant een witte.

Kasjmier

Kasjmier is een bijzonder hoogwaardige wolsoort. Deze natuurlijke vezels worden één keer per jaar gewonnen van het donshaar van de kasjmiergeit. Wereldwijd bedraagt de oogst slechts circa 5.000 ton per jaar. Kasjmier is een zeer duur en kwetsbaar textiel. Daarom moet het met speciale zorg worden gewassen.

Leer

Echt leer is een natuurlijk product en daarom heeft het speciale verzorging nodig. Elke leersoort moet anders worden behandeld. Daarbij wordt aangeraden het onderhoudsmiddel eerst te proberen op een onopvallende plek. Leren kleding mag nooit worden gereinigd met oplosmiddelen of nagellakremover.

Linnen

Deze natuurvezel wordt gemaakt van de stengels van de vlasplant. Linnen is zeer sterk en duurzaam. Bovendien houdt het vuil en geurtjes niet goed vast. Door de geringe elasticiteit kreukt het echter snel.

Gemengde weefsels

Een goede stof is soms als een goed parfum: de combinatie van stoffen maakt het verschil. Robuust katoen krijgt door de toevoeging van viscose een verfijnde elegantie. Kasjmier wordt door de combinatie met katoen ook financieel toegankelijker. Klassieke samengestelde weefsels bestaan uit een verbinding van katoen en synthetische vezels.

Popeline

Popeline is een fijngeweven stof. Popeline is een soort weefsel en verwijst niet naar een bepaalde vezelstof. Popeline kan worden gemaakt van katoen, zijde, wol, viscose, polyester of vezelcombinaties.

Zijde

Zijde is een natuurlijke vezel die wordt gewonnen door de cocon van de zijderups los te wikkelen. De ijverige zijderups spint een fijne draad met een lengte tot wel 4 kilometer. Door de ongekende soepelheid en de bijzondere uitstraling omhult zijde de huid met een waas van luxe.

Synthetische vezels

(Nylon/polyester/polyamide/polyacryl)
Volledig synthetische vezels zijn uiterst elastisch en scheur- en schuurvast. Ze krimpen niet en drogen zeer snel omdat ze slechts weinig vocht opnemen. Bovendien behouden synthetische kledingstukken hun vorm en zijn ze kreukherstellend.

Wol

Wolvezel bestaat uit meerdere lagen. Wol houdt warmte zeer goed vast en wordt daarom veel gebruikt voor warme truien of behaaglijke winterkleding zoals sjaals. Bekende wolsoorten zijn kasjmier, angora, merino, lamswol en mohair. Schaapswol wordt echter nog steeds het meest gebruikt.